Wanneer u besluit om iets te gaan veranderen in uw interieur, al dan niet met een nieuw meubelstuk, of u gaat decoreren, dan komt het kiezen van kleuren zeker om de hoek kijken. De beleving van uw interieur wordt beïnvloed door het juiste palet aan verfkleuren, behangkeuze, gordijnen, daglicht, verlichting, meubelstoffering en woonaccessoires.

Bij de juiste kleurkeuzes en sfeer in uw woning kan er een exclusieve uitstraling gecreëerd worden. Bij een minder gelukkige keuze van kleuren, kleurcombinaties, stoffering en/of accessoires kan er juist een ‘net-niet’ gevoel ontstaan. Kleur is emotie. Kleur is beleving. De kleuren die we gebruiken geven aan hoe we ons voelen. De gebruikte kleuren geven ons een gevoel. Daarnaast heeft iedereen wel een bepaalde voorkeur voor een of enkele kleur(-en). Ook de tijd van het jaar speelt daar een belangrijke rol in. Als we een vergelijking maken tussen kledingmode en het interieur van onze woning blijken de gebruikte kleuren vaak met elkaar overeen te komen. Bruin, zwart, grijs, taupe, zijn al geruime tijd in onze kleding en interieur aanwezig. Er wordt ook wel gesteld dat de vraag naar meer kleur verband houdt met de economie. We zien dat in de afgelopen jaren er heel veel nieuwe houtkleuren bij zijn gekomen die zowel bij ingetogen dan wel uitgesproken kleur van stoelen en/of banken te combineren zijn.

Van belang is dat u kleuren kiest die bij u passen, waar u blij van wordt. Experimenteren mag.

Voor de winter zijn de blauwtinten in veel nuances aanwezig. Deze zijn weer uitstekend met andere accenten te combineren. Denk hierbij aan combinaties met grijstinten of met een van de vele gradaties van groen. Altijd verrassend en fris! Blauw wordt ook wel een koele kleur genoemd maar kan, door toepassing van de juiste tint, op een muur ook juist rust uitstralen.
Door donkere kleuren op tegenover elkaar gelegen lange wanden toe te passen wordt de ruimte, optisch, smaller. Voer je echter één van de twee wanden in een lichtere kleur uit dan lijkt de kamer juist breder.

Als u nog wat huiverig bent om een kleur op de muur te zetten zou u, in plaats daarvan, met van een vloerkleed wat meer kleur in het interieur kunnen brengen.

Waar vooral niet aan voorbij gegaan mag worden is het licht! Welke kleuren het beste werken in een interieur is sterk afhankelijk van de lichtinval. Nergens is licht hetzelfde!
Een en dezelfde kleur toegepast in twee verschillende ruimten kan twee geheel verschillende belevingen teweegbrengen.

Ook door een juiste keuze van accessoires en de kleur daarvan kan er een eyecatcher aan het interieur toegevoegd worden. Let hierbij wel op dat het geen ‘bonte kermis’ wordt. Met ‘teveel’ schiet u uw doel voorbij, less is more.