Je winkelwagen is momenteel leeg!
Alles over Leder
Het leer wat toegepast wordt in de meubelindustrie bestaat hoofdzakelijk uit huiden afkomstig van koeien, maar kan ook van exotische dieren zoals de yak of buffel zijn. Zoals alle dieren verschillen van elkaar, geldt dat ook voor hun huid. Zo kunnen de huiden qua dikte verifiëren van 1 tot 3 mm maar kunnen ook littekens, insectenbeten en plooien bevatten.
Met plantaardige, dierlijke en minerale looistoffen worden de huiden zachter en duurzaam gemaakt. Dit gebeurt steeds vaker op een milieuvriendelijke manier net als het kleuren van de huiden. Uitsluitend leer tot ongeveer 1 mm dikte kan door en door geverfd worden; bij dikker leer zal de bovenlaag wel helemaal gekleurd zijn maar het middendeel lichter van kleur blijven. Ook kunnen kleurnuances voorkomen omdat niet alle delen van de huid even dik zijn, waardoor pigmenten niet overal even intensief worden opgenomen.
Veelal wordt het leer afgewerkt met een finish die vocht- en vuilwerend is zodat het meubelstuk langer mooi blijft. Leer blijft echter gevoelig voor huidvet en neemt dit ook makkelijker op naarmate het vetgehalte hoger wordt; op contactpunten zal het leer daar donkerder worden. Daar staat tegenover dat vlekken in het leer op de duur steeds minder zichtbaar worden en kleine krasjes weg te wrijven zijn. Door dagelijks gebruik kan plooivorming ontstaan omdat het leer steeds soepeler wordt.
Om het leer in een goede conditie te houden zijn verschillende onderhoudsmiddelen beschikbaar zoals cleaners, conditioners en kleurproducten. Het is raadzaam om goed advies te vragen over het juiste onderhoud van uw meubelstuk omdat ieder soort leer een specifiek onderhoudsmiddel nodig heeft. Voor de zekerheid kunt u het middel eerst proberen op een onzichtbare plaats. Het is raadzaam om een lederen meubelstuk niet te dicht bij een verwarmingsbron te plaatsen omdat het leer kan uitdrogen of verkleuren. Verkleuring kan ook ontstaan onder invloed van direct zonlicht.
Het verschil in soorten leer ontstaat door de afwerking waarbij volnerf- of anilineleer de meest natuurlijke uitvoering is. Wanneer dit soort leer aan de bovenkant lichtjes wordt geschuurd, krijgt het een zachte touch en wordt het nubuckleer genoemd. Semi-anilineleer is gekleurd leer wat met een transparante en slijtvaste laag is afgedekt. Gepigmenteerd leer is eerst door en door geverfd waarna het met een gekleurde lak wordt behandeld en vaak machinaal van een leerprint wordt voorzien.
Suède wordt als enige leersoort vervaardigd uit de binnenkant van een huid en wordt enigszins opgeruwd waardoor het gelijkenis vertoont met nubuckleer maar daarmee verschilt omdat het dunner is.