Om meubelen een kleur te geven maakt men gebruik van beitsen in allerlei samenstellingen. In het verleden was de naam E50 erg bekend net zoals de naam E40 of E60, hoe hoger het nummer dus te donkerder de kleur van het eiken meubel.Toch was er nog vaak verschil in kleur tussen de kleur E50 of de andere beits nummers bij de verschillende meubelfabrieken simpel omdat deze meubelfabrieken hun beitsen en lakken ook weer bij verschillende beits- en lakleveranciers haalden. Verschillen waren vaak gering maar de kieskeurige consument zag het direct. Meubelzaken welke meubelen verkochten van verschillende meubelfabrieken hadden dan ook vaak een probleem met hun klant.

In de jaren ’90 heeft de centrale bond van meubelfabrikanten (CBW) dan ook geprobeerd dit probleem te tackelen door een eenheid in kleuren te maken. Ze ontwikkelde een kleurendisplay waarbij de aangesloten meubelfabrieken allemaal dezelfde naam voor een kleur gebruikte en deze kleuren in hun spuiterij probeerde zo dicht mogelijk bij elkaar te laten komen. De oude bekende naam als E50 werd omgedoopt naar kleurnummer 171 genaamd “middeneiken”. Andere namen van kleuren die ze in dit display gebruiken zijn:

121 blank eiken
131 blank patine
171 midden eiken
241 eiken kersen copie antiek met gebruikssporen
242 eiken kersen copie antiek zonder gebruikssporen
251 blank antiek
261 kersen egaal
281 mat gelakt eiken
311 olie eiken
331 white oak mat gelakt
341 blank antiek mat gelakt
351 noten egaal
361 olijf olie groen
381 dark oak
391 zand eiken
401 leem eiken
411 grijs eiken mat gelakt
421 classic grey
431 vulcan brown
441 ice grey
451 houtskool
461 vers eiken

Patine kleuren kwamen half jaren tachtig behoorlijk in opmars. De blank gelakte meubelen die veel consumenten verfrissend vonden werden dan voorzien van schaduwranden welke met patine een soort poederachtige verf welke met een bekerspuit tussen de laklagen handmatig werd aangebracht. Door het handwerk was het bijna onmogelijk een eenheid te krijgen in kleur simpelweg omdat iedere meubelspuiter bij de verschillende meubelfabrieken vond dat zijn manier de juiste was. Het is en blijft dus ondanks het display en de gemaakte afspraken tussen de meubelfabrieken moeilijk om exact dezelfde kleur te krijgen. Detaillisten kiezen dus vaak voor de makkelijke oplossing om de consument te adviseren meubels te kopen van een meubelfabriek, de consument heeft dus minder keus.

Bij Molenaar meubelen heeft u hier geen probleem mee, zij spuiten alles zelf. Dit betekend altijd dezelfde kleur en met de beste producten die er op de markt zijn. Een klant die jaren terug ooit wat gekocht heeft in een bepaalde kleur kan dus uit de praktisch hele collectie van molenaar meubelen keuze maken en deze spuit ze dan in exact dezelfde kleur. Wel kan het zijn dat bij lichtere meubelen een bepaalde verkleuring is opgetreden door de tijd maar de nieuwe meubelen kleuren omdat ze met dezelfde materialen zijn afgewerkt snel bij.