Wanneer je wakker ligt van je matras of is hij al 10 tot 15 jaar oud, dan ben je toe aan een nieuwe.Maar welke komt er dan in aanmerking voor jou. De meesten vinden het een moeilijke keus, omdat ze in de korte tijd in de winkel niet tot een beslissing kunnen komen,denken ze.

Hoe voorkom je een miskoop?

Er is een enorme keuze aan matrassen. Door de prijsverschillen en de grote keuze aan materialen wordt het er niet gemakkelijker op. Op internet vind je de zgn. matraswijzer; deze is vaak merkgebonden en dus eenzijdig. Het beste is gewoon een matras aan te schaffen in een zaak , die 4 tot 6 verschillende merken matrassen in huis heeft. In onze meubelzaak kun je duidelijk de verschillen voelen bij het proefliggen,waar je trouwens alle tijd voor moet nemen. Vragen die dan gesteld kunnen worden door de adviseur moeten gaan over gewicht ,favoriete slaaphouding, allergieën, fysieke klachten, overmatige transpiratie en lichaamslengte. De eerste keuze kan dan gaan over de hardheid van de matras: hard, zacht of medium en vervolgens de samenstelling: koudschuim,polyether,latex of pocketvering. Deze laatste kent nog verschillende afdeklagen van 4 tot 6 cm. Genoeg keuze dus.

Verschillende matrassoorten

Bonellvering: alom bekende ouderwetse grote veren. Goede vochtdoorlatendheid, matige isolatie, lange levensduur, matige veerkracht, matige stabilisatie en redelijk comfort .

Pocketvering: pocketverenmatras bestaat uit tonvormige kleinere veren die stuk voor stuk zijn ingenaaid in aparte hoesjes. Deze bewegen onafhankelijk van elkaar en zorgen voor goede ondersteuning van de rug. Goede vochtdoorlatendheid, redelijke isolatie, lange levensduur, goede veerkracht, goede stabilisatie en zeer goed comfort.

Koudschuim (high resilience schuim,kortweg HR): redelijke vochtdoorlatendheid, goede isolatie, lange levensduur, zeer goede veerkracht, goede stabilisatie en zeer goed comfort.

Polyether: goedkoopste soort, redelijke vochtdoorlatendheid, goede isolatie, goede levensduur, goede veerkracht, matige stabilisatie en redelijk comfort.

Traagschuim: matige vochtregulatie, zeer goede isolatie, goede levensduur, zeer goede veerkracht, matige stabilisatie en zeer goed comfort.

Latex: matige vochtdoorlatendheid, goede isolatie, lange levensduur, zeer goede veerkracht,redelijke stabilisatie en zeer goed comfort

Meer dan de helft van de nederlandse bevolking slaapt op een pocketverenmatras. Een goede keus met veel extra mogelijkheden, met name in afdeklagen zoals latex, koudschuim, polyether of traagschuim.

Een matras moet ook passen op de bedbodem, die je hebt. Matras en bedbodem samen geven de optimale ondersteuning. Wat betreft bedbodems heb je de keuze uit een spiraal-, latten- en schotelbodem of een boxspring.

Als je uit bovenstaande een keuze moet maken, laat je dan adviseren door een verkoopadviseur gespecialiseerd in matrassen. Aan een nieuw matras moet je echter wel wennen en duurt zeker 2 à 3 weken voor je lichaam zich daarop heeft ingesteld. Vooral ‘s nachts is het van belang, dat je ongemerkt van houding kunt veranderen, om te voorkomen dat je de bloedtoevoer naar je ledematen afknelt.

Nog een tip voor het onderhoud van de matrassen: maak het bed niet op, maar laat het open liggen om te luchten en keer de matras regelmatig om.

Bekijk nu alle matrassen in onze online catalogus!